עיצוב באור: כיצד לתכנן בצורה נכונה תאורה לבית

עיצוב תאורה הוא אחד הדברים החשובים ביותר בבית. רוב האנשים לא מודעים לחשיבות שלו ונוטים להזניח אותו או להשאיר אותו לסוף. מעצבת הפנים מיכל מייזליש עושה לנו סדר ונותנת לנו טיפים כיצד לתכנן נכון את התאורה בבית 


תאורת הבית איננה רק נקודת חשמל כמו שרובנו חושבים. דירה שלא תוכננה היטב מבחינת תאורה, בסופו של יום לא תתאים לדיירים שיגורו בה והם יסבלו (ממש ככה) מאי נוחות בהתנהלות היום יום וגם בראייה.

 

סוגי הארה נפוצים בבית


בכדי לתת לתכנן היטב את התאורה בבית, כדאי  להכיר את סוגי ההארה הקיימים:

 

תאורה כללית: כשמה כן היא - תאורה הנותנת אור כללי מאוד לחלל מסויים. בדרך כלל זו תהיה מנורה או שתיים גדולות המאירות היטב ו"שוטפות" את החלל באור. לרוב, זו תהיה תאורה הממוקמת במרכז החלל ואליה יתווספו שאר סוגי ההארה.

  

תאורה כללית בסלון | צילום: יניב כהןתאורה כללית בסלון | צילום: יניב כהן

 
תאורת עבודה: השם אולי מעט מטעה אך הכוונה היא לא לתאורה בפינת העבודה שלכם, אלא תאורה המאפשרת עבודה. בין אם בחיתוך מזון במטבח או באיפור בחדר הרחצה, תאורת עבודה מאפשרת לראות היטב, בחדות ובתנאים הכי טובים את הדבר בו אתם עוסקים באותו הרגע. אני בדרך כלל אוהבת להשתמש בתאורה זו במטבחים ובחדרי רחצה באור לבן, היחיד שמאפשר זאת באופן האופטימלי.

 

 תאורה ממוקדת בחדר השינה | צילום: יניב כהןתאורה ממוקדת בחדר השינה | צילום: יניב כהן

 

תאורה ממוקדת: תאורה שמיועדת להאיר אזור או פריט מסויים, על מנת להדגיש אותו ולמשוך אליו את המבט. בדרך כלל יהיה ניתן לכוונן את גוף התאורה הזה וצבע האור יהיה צהוב. למשל, נוכל לראות אותה בחדרי שינה או עבודה כמנורת קריאה מתכווננת, פס צבירה מעל יצירת אמנות ועוד.

 

תאורת אוירה: תאורה העניקה ערך מוסף לחלל ומעשירה אותו. כמו השם שלה, מטרתה לתת אוירה לחלל - נעימה, דרמטית, נקיה, מיוחדת - בעזרת אור ניתן לעצב חלל. לדוגמא, תאורת לד נעימה מסביב לנישת גבס, שרשרת נורות דקורטיבית, גופים מעניינים שיוצרים צללים וכדומה.

 

 

אז למה צריך לשים לב כשניגשים לתכנן את התאורה בבית? 


מיקום
בתכנון תאורה חייב לקחת בחשבון את מיקום הריהוט, לכן צריך לעבוד במקביל לתוכנית הריהוט שלכם ולהיסגר עד כמה שאפשר במיקום של כל רהיט ופריט בבית. בין אם זו מנורת תקרה מעל פינת האוכל, מנורת לילה לצד המיטה או ספוט המאיר נישה מסויימת. תכנון מוקדם הוא תמיד נכון ובמיוחד בהקשר של תאורה.

  תאורה מעל אי במטבח | צילום: יניב כהןתאורה מעל אי במטבח | צילום: יניב כהן


מתגים
בתכנון מיקום המתגים תדמיינו שאתם בתוך החלל. איזו מנורה אתם רוצים להדליק ומאיפה? אולי אתם רוצים שהיא תידלק משני קצוות החדר? אולי יש צורך בעמעם (דימר)? כמה מנורות נדלקות מאותו המתג ואילו בנפרד? כדאי גם לשים לב לגובה המתג. פעם התכנון הרווח היה מתגים בגובה 130 ס"מ והיום יותר ויותר יורדים בגובה. אני אוהבת לתכנן מתגים בגובה 90 ס"מ מפני שהם מותאמים ליד של מבוגר בעמידה, ללא הצורך להרים אותה, וגם לילדים כמעט בכל גיל.

 

צבע האור
צבע האור יכול להשפיע על מצב הרוח שלכם וגם כמובן על הראייה. באופן כללי, כדאי לשמור על צבע אור אחיד בכל חלל. ההמלצה שלי - לכו על אור חמים וצהבהב בבית, מלבד במקומות בהם יש צורך בתאורת עבודה (מטבח ורחצה/איפור). אור לבן מייצר קרירות וחיוורות, בעוד האור הצהוב מעניק חמימות לבית ומדגיש את החומרים הטבעיים בו.

  

 צילום: יניב כהן

 

סוגי נורות

כשהולכים לבחור גופי תאורה, מעבר לסגנון של המנורה, חשוב מאוד לשים לב לסוג הנורה שבתוכה. כדאי מאוד לקנות גופים בעלי נורות חסכוניות ובעלות אורך חיים ארוך, כדי לא להשתעבד להחלפת הנורות וגם כדי לחסוך לכם בהוצאות החשמל. כיום הפתרון הטוב והחסכוני ביותר הוא נורות הלד. אמנם הגופים מעט יותר יקרים, אך שווים את ההשקעה לטווח הרחוק.

 

 

 צילום: יניב כהן

 
תקציב

טיפ חשוב: תמיד השאירו תקציב מכובד לרכישת גופי תאורה. רבים משאירים את רכישת גופי התאורה לסוף הפרוייקט מבלי להשאיר לעניין הזה תקציב, וכך נשארים עם "נורות קבלן" בפרוייקט מוקפד להפליא. רכישת גופי תאורה יכולה להגיע לכמה אלפים בודדים במקרה הטוב, גם אם בחרתם בחנות עם מחירים נוחים מאוד.

 

על המעצבת:
מיכל מייזליש מעצבת פנים בעלת תואר ראשון B.Design מהמכון הטכנולוגי חולון HIT, הום סטייליסטית ובלוגרית.

טלפון: 054-5201401
מייל: michal@mmid.co.il